Analyse van circulerend tumor-DNA (ctDNA) is een belangrijk hulpmiddel voor het bepalen van een patiëntvriendelijke behandeling op maat. Het project COIN (ctDNA on the way to implementation in the Netherlands) heeft als doel om de werkwijze te harmoniseren en om inzicht te krijgen in de kosteneffectiviteit.
Het toegenomen inzicht in de moleculaire en genetische oorzaken van kanker hebben ertoe geleid dat de behandeling van kanker meer en meer is veranderd van one size fits all naar personalised medicine. Om dit maatwerk te kunnen leveren, is het nodig om de tumor genetisch (en moleculair) te karakteriseren. Van oudsher gebeurt dit door onderzoek van tumorweefsel dat verkregen is via een resectie of een biopt. Maar sinds enige tijd volstaat ook een buisje bloed van de patiënt. Analyse van de kleine hoeveelheden tumor-DNA in dit bloed kan extra informatie over de tumor geven.
Consortium
Diverse centra in Nederland zijn inmiddels begonnen met het toepassen van deze zogenoemde ctDNA-analyse in de kliniek. Om wildgroei aan toegepaste tests en documentatiesystemen te voorkómen en om meer inzicht te krijgen in de (kosten)effectiviteit van ctDNA-analyse in de dagelijkse klinische praktijk, is eind vorig jaar het consortium COIN opgericht. Dr. Daan van den Broek en Dr. Remond Fijneman, respectievelijk hoofd van de afdeling Klinische Chemie en moleculair geneticus in het Antoni van Leeuwenhoek, zijn betrokken bij dit consortium.