Sinds april 2022 is de combinatie van nivolumab, ipilimumab en chemotherapie toegevoegd aan het behandelarsenaal van gemetastaseerd niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC), waarbij voorzichtig is gestart bij een van tevoren bepaalde groep patiënten. De ervaringen in de praktijk zijn tot nu toe positief, al blijft oplettendheid geboden voor de bijwerkingen.
Voor patiënten met gemetastaseerd NSCLC die niet in aanmerking komen voor doelgerichte therapie zijn diverse behandelopties beschikbaar, bestaande uit anti PD-(L)1-immuuntherapie al dan niet gecombineerd met chemotherapie. Met de combinatie van nivolumab (anti PD-1), ipilimumab (anti CTLA-4) en chemotherapie is hier een nieuwe optie bijgekomen. Patiënten krijgen hierbij elke drie weken nivolumab (360 mg) plus elke zes weken ipilimumab (1 mg/kg), in de eerste twee kuren gecombineerd met platina-doubletchemotherapie. In de CheckMate 9LA- studie liet deze combinatie immuuntherapie een significant overlevingsvoordeel zien ten opzichte van alleen chemotherapie, wat leidde tot een positief advies van de commissie BOM.1,2
Bij gebrek aan een direct vergelijkende studie was het lastig om de plaats van deze nieuwe optie te bepalen in het bestaande behandelarsenaal. Gelet op het bijwerkingenprofiel en de effectiviteit hebben prof. dr. Michel van den Heuvel en prof. dr. Egbert Smit, longartsen in het Radboudumc in Nijmegen respectievelijk het Leids Universitair Medisch Centrum, in april 2022 na de toestemming van de vergoeding voorgesteld om te starten bij een van tevoren gedefinieerde groep patiënten: de wat jongere patiënt (jonger dan 75 jaar) met een rookgeschiedenis, zonder levermetastasen en zonder PD-L1-expressie (PD-L1 < 1 procent).3 Om deze behandeling veilig te introduceren en potentieel ernstige bijwerkingen tijdig te ondervangen is gestart in ziekenhuizen die al veel ervaring hebben met immuuntherapie.