Op 9 maart jl. vond in Utrecht, voorafgaand aan de oratie van prof. dr. Miriam Koopman, het symposium Challenges and opportunities in colorecetal cancer plaats. Sprekers uit binnen- en buitenland schetsten daarbij een breed palet aan ontwikkelingen ten aanzien van colorectaal carcinoom.
Dr. Geraldine Vink (UMC Utrecht, IKNL) bijt het spits af met een voordracht over het Prospectief Landelijk CRC cohort (PLCRC). PLCRC heeft als doel om de uitkomsten van de behandeling van patiënten met een colorectaal carcinoom te verbeteren. Het streven is om de behandeling van patiënten verder te kunnen personaliseren door van alle mensen in Nederland met de diagnose colorectaal carcinoom zowel klinische gegevens, bloed en tumorweefsel als ook gegevens ten aanzien van kwaliteit van leven te verzamelen en hiermee onderzoek mogelijk te maken. Gegevens uit de dagelijkse praktijk zijn belangrijk om meer inzicht te krijgen in de optimale behandeling voor de verschillende patiëntengroepen, legt Vink uit. De behandeling van colorectaal carcinoom berust momenteel op de uitkomsten van klinische studies waarin minder dan 10% van alle patiënten is geïncludeerd, waarbij de karakteristieken van de geïncludeerde patiënten bovendien vaak sterk afwijken van die van de gemiddelde patiënt. Zo is ongeveer één derde van alle mensen bij wie een colorectaal carcinoom wordt vastgesteld ouder dan 75 jaar en heeft ruim 40% van hen twee of meer comorbiditeiten, terwijl deze patiënten zelden aan klinische studies mogen meedoen. Dit maakt het lastig de uitkomsten van de studies te vertalen naar de dagelijkse praktijk. Het verzamelen van gegevens van real world patiënten biedt de mogelijkheid meer gedetailleerd inzicht te krijgen welke patiënten wel en welke patiënten geen baat zullen hebben bij een bepaalde interventie, bijvoorbeeld adjuvante chemotherapie.’
Sinds de start van PLCRC in september 2014 staat de teller voor het aantal deelnemende ziekenhuizen inmiddels op ruim 40 en hebben meer dan 2.500 patiënten toestemming gegeven voor het gebruik van hun klinische gegevens en de analyse van hun bloed en tumorweefsel. Maar ook de patiënten in PLCRC vormen (nog) niet een getrouwe afspiegeling van de dagelijkse praktijk, laat Vink zien. De patiënten in PLCRC zijn gemiddeld jonger en vaker man dan de gemiddelde Nederlandse patiënt met colorectaal carcinoom (zie ook tabel 1).