De combinatie van nivolumab en ipilimumab lijkt effectief als eerstelijnsbehandeling van niet-operabele leverkanker. Daarop wijst de eerste geplande interim-analyse van de fase III-studie CheckMate 9DW die tijdens 2024 ASCO Annual Meeting is gepresenteerd.
Op basis van de CheckMate 040-studie is een tweedelijnsbehandeling van nivolumab en ipilimumab in de Verenigde Staten versneld goedgekeurd. CheckMate 9DW onderzoekt of deze combinatie ook als eerstelijnsbehandeling meerwaarde heeft. Prof. dr. Peter Robert Galle, internist-oncoloog en hepatoloog bij het Medisch centrum van de Johannes Gutenberg Universität in Mainz, Duitsland, presenteerde de resultaten en volgens de onderzoekers wijzen de resultaten op een potentiële nieuwe standaard voor de eerstelijnsbehandeling van inoperabele leverkanker.
In de studie zijn 668 patiënten met een niet-operabele en nog onbehandelde leverkanker gerandomiseerd naar een combinatiebehandeling met nivolumab en ipilimumab of de controlebehandeling. Bij de controlebehandeling kon de arts kiezen voor lenvatinib of sorafenib. De studiebehandeling bestond uit vier cycli nivolumab plus ipilimumab gevolgd door alleen nivolumab. De patiënten werden behandeld tot de ziekte progressief werd. In het geval van de studiebehandeling kon nivolumab maximaal 2 jaar worden gegeven.
De geplande interim-analyse vond plaats na een mediane behandelduur van ruim 35 maanden. In de analyse bleek dat de respons op de combinatiebehandeling significant hoger was: 36 procent reageerde goed op de studiebehandeling, terwijl dit met de controlebehandeling bij 13 procent het geval was (P < 0.0001). De duur van de respons was ook langer: 30,4 maanden versus 12,9 maanden. Dit resulteerde in een significant verschil in mediane overleving: 23,7 maanden met de combinatie nivolumab en ipilimumab en 20,6 maanden met lenvatinib of sorafenib (P = 0.0180).