De finale analyse van de TITAN-studie, waarbij apalutamide aan androgeendeprivatietherapie (ADT) wordt toegevoegd bij patiënten met gemetastaseerd hormoonsensitief prostaatcarcinoom (mHSPC), laat volgens de Canadese medisch oncoloog dr. Kim Chi goede effectiviteit, goede tolerantie en gebruiksgemak zien. De hoofdonderzoeker van de TITAN-studie licht de resultaten toe en geeft zijn visie op de plaats van het medicament in het behandelarsenaal voor mHSPC.
De TITAN-onderzoekers onderzochten of toevoeging van apalutamide aan ADT bij mHSPC-patiënten zou leiden tot verlenging van de progressievrije overleving (PFS) en algehele overleving (OS). In 2019 publiceerden zij de interim-resultaten in The New England Journal of Medicine.1 Eind 2020 publiceerde de NVMO-commissie BOM op basis van deze interim-analyse een positief advies voor toevoeging van apalutamide aan ADT bij mHSPC-patiënten in de Nederlandse behandelsetting.2 Begin dit jaar presenteerde Chi tijdens het virtuele 2021 Genitourinary Cancers Symposium van de ASCO de resultaten van de finale analyse van de TITAN-studie.3
Intensivering bovenop ADT
Volgens Chi moet ADT-monotherapie voor mHSPC-patiënten niet langer worden gezien als standard of care. ‘Data van de TITAN-studie en enkele andere studies laten zien dat intensivering van de behandeling door ADT te combineren met een ander medicament, bijvoorbeeld chemotherapie, de OS bij deze patiënten verbetert.’4-5 Chi stelt dat er altijd uitzonderingen op de regel zullen zijn, bijvoorbeeld bij patiënten die de combinatie van ADT met een bepaald medicament niet goed verdragen. ‘Er zijn verschillende opties waaruit we kunnen kiezen: toevoeging van abirateron6, apalutamide7 of docetaxel’, zegt Chi. Abirateron is enkel geregistreerd voor nieuw gediagnosticeerd hoogrisico-mHSPC.