‘Bij muizen is chemotherapie effectiever in de lage progesteronfase’

Dr. Laura Bornes kreeg op het NABON-BOOG-symposium op 15 april j.l. de BOOG Young Investigator Award uitgereikt voor haar onderzoek naar de invloed van de fase van de menstruatiecyclus op de effectiviteit van chemotherapie bij borstkanker. Haar data suggereren dat het effect van de menstruatiecyclus op het lichaam groter is dan men altijd dacht.

Jeroen van Kooten Fotografie

‘Dit model kan alle bij elkaar gebrachte data beter interpreteren dan wij’ 

Niet alle patiënten reageren goed op neoadjuvante behandeling van borstkanker. Onderzoekers van het NKI ontwikkelden een AI-model dat de effectiviteit van deze therapie kan voorspellen. Het AI-model helpt bij het bepalen van de beste therapie.

Beeld: Jeroen van Kooten Fotografie

‘Onderscheid tussen TNBC en HER2-positief mammacarcinoom is minder scherp’ 

Van nieuwe antilichaamgeneesmiddelconjugaten (ADC’s) tot aanpassingen in de onderhoudsbehandeling: de ontwikkelingen ten aanzien van de behandeling van triple negatief mammacarcinoom (TNBC) en HER2-positief gemetastaseerd mammacarcinoom gaan gestaag verder. Internist-oncoloog dr. Jolien Tol (Jeroen Bosch Ziekenhuis) vertelde hier onlangs over op het NABON-BOOG-symposium op 15 april.  

Jeroen van Kooten Fotografie

Welke vrouwen met DCIS krijgen borstkanker? 

Slechts een kwart van ductaal carcinoma in situ (DCIS) ontwikkelt zich tot invasieve borstkanker. Promovendus Stefan Hutten onderzocht in het NKI welke factoren bepalend zijn; een test op deze factoren kan helpen voorspellen welke vrouwen wel of geen behandeling nodig hebben. 

Jeroen van Kooten Fotografie

‘Moleculaire pathologie bestond nog nergens in de wereld’ 

‘Heel verrast’, en ‘heel vereerd.’ Moleculair bioloog prof. dr. Laura van ’t Veer blijft het ‘ontzettend leuk’ vinden om gelauwerd te worden, ondanks de nodige onderzoeksprijzen die ze al voor haar wetenschappelijk werk kreeg. Recent kreeg ze in Italië de Luigi Castagnetta Award en mocht ze tijdens het San Antonio Breast Cancer Symposium de William L. McGuire lecture houden. 

Jeroen van Kooten Fotografie

Medisch professionals staan patiënt samen terzijde

Medisch specialisten en verpleegkundig specialisten in het Leids Universitair Medisch Centrum werken vanuit ieders expertise nauw samen om patiënten met slokdarm- en maagtumoren optimaal te begeleiden, zo vertellen internist-oncoloog dr. Marije Slingerland en verpleegkundig specialist Susan Quix. Cruciaal is om de patiënt eenduidige informatie te geven.

Jeroen van Kooten Fotografie

Efficiënt en patiëntvriendelijk behandelen kunnen samengaan

Met de vergrijzing groeit ook het aantal oncologische patiënten. In verschillende projecten wordt daarom onderzocht op welke wijze zij goede zorg kunnen blijven ontvangen. Bijvoorbeeld door oncologische behandelingen thuis te geven. De patiënten zijn hier zeer tevreden over, maar financieel levert het ziekenhuis er nog op in.

Jeroen van Kooten fotografie

Patiënt moet bijwerkingen ieder moment kunnen melden

De komst van immuuntherapie voor de behandeling van kanker bracht een nieuwe klasse van bijwerkingen met zich mee.1 Inmiddels hebben behandelaars protocollen om deze bijwerkingen zo vroeg mogelijk te herkennen en zo mogelijk adequaat behandelen. Goede uitleg en instructies voor de patiënt zijn daarbij de eerste en cruciale stap, zeggen internist-oncoloog dr. Harm Westdorp en verpleegkundig specialist Sandra Dikkes.

Jeroen van Kooten fotografie

‘Het palliatieve traject kan jaren duren’

Dankzij nieuwe systeemtherapieën leven patiënten met gemetastaseerde tumoren gemiddeld steeds langer. Reden voor vreugde, maar het zorgt ook voor nieuwe uitdagingen. Zo moeten patiënten soms eraan wennen dat hun levensverwachting langer is dan aanvankelijk ingeschat, vertellen verpleegkundig specialisten Suzanne van Lankvelt en Bert van Rixtel.

Jeroen van Kooten fotografie

Kortere infusieduur biologicals lijkt veelbelovend

Kan de infusieduur van immuuntherapie korter zonder dat er infusiereacties optreden? Deze vraag moet een antwoord krijgen in de MINUTE-studie, die vanuit Isala in Zwolle is geïnitieerd.1 De resultaten van deze studie zijn nog niet compleet, maar de eerste bevindingen zijn veelbelovend, aldus internist-oncoloog Elianne de Boer en ziekenhuisapotheker dr. Jan Gerard Maring.

Jeroen van Kooten fotografie

Registreren



Al een account?

Inloggen


Sluit venster