Medisch professionals staan patiënt samen terzijde

Medisch specialisten en verpleegkundig specialisten in het Leids Universitair Medisch Centrum werken vanuit ieders expertise nauw samen om patiënten met slokdarm- en maagtumoren optimaal te begeleiden, zo vertellen internist-oncoloog dr. Marije Slingerland en verpleegkundig specialist Susan Quix. Cruciaal is om de patiënt eenduidige informatie te geven.

Jeroen van Kooten Fotografie

Efficiënt en patiëntvriendelijk behandelen kunnen samengaan

Met de vergrijzing groeit ook het aantal oncologische patiënten. In verschillende projecten wordt daarom onderzocht op welke wijze zij goede zorg kunnen blijven ontvangen. Bijvoorbeeld door oncologische behandelingen thuis te geven. De patiënten zijn hier zeer tevreden over, maar financieel levert het ziekenhuis er nog op in.

Jeroen van Kooten fotografie

Patiënt moet bijwerkingen ieder moment kunnen melden

De komst van immuuntherapie voor de behandeling van kanker bracht een nieuwe klasse van bijwerkingen met zich mee.1 Inmiddels hebben behandelaars protocollen om deze bijwerkingen zo vroeg mogelijk te herkennen en zo mogelijk adequaat behandelen. Goede uitleg en instructies voor de patiënt zijn daarbij de eerste en cruciale stap, zeggen internist-oncoloog dr. Harm Westdorp en verpleegkundig specialist Sandra Dikkes.

Jeroen van Kooten fotografie

‘Het palliatieve traject kan jaren duren’

Dankzij nieuwe systeemtherapieën leven patiënten met gemetastaseerde tumoren gemiddeld steeds langer. Reden voor vreugde, maar het zorgt ook voor nieuwe uitdagingen. Zo moeten patiënten soms eraan wennen dat hun levensverwachting langer is dan aanvankelijk ingeschat, vertellen verpleegkundig specialisten Suzanne van Lankvelt en Bert van Rixtel.

Jeroen van Kooten fotografie

Kortere infusieduur biologicals lijkt veelbelovend

Kan de infusieduur van immuuntherapie korter zonder dat er infusiereacties optreden? Deze vraag moet een antwoord krijgen in de MINUTE-studie, die vanuit Isala in Zwolle is geïnitieerd.1 De resultaten van deze studie zijn nog niet compleet, maar de eerste bevindingen zijn veelbelovend, aldus internist-oncoloog Elianne de Boer en ziekenhuisapotheker dr. Jan Gerard Maring.

Jeroen van Kooten fotografie

Wat is de bijdrage van (neo)adjuvante immuuntherapie?

Perioperatieve behandeling met neoadjuvant nivolumab + chemotherapie en adjuvant nivolumab lijkt een verbetering te geven van de event free survival (EFS) in vergelijking met enkel neoadjuvant nivolumab plus platinabevattende chemotherapie bij patiënten met resectabel niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC).1 Dit blijkt uit een vergelijkende analyse van de CheckMate 77T-studie en de CheckMate 816-studie, die op WCLC 2024 is gepresenteerd. Longarts dr. Robin Cornelissen (Erasmus MC) licht deze analyse toe. (Neo)adjuvante behandeling is onlangs opgenomen in de richtlijn voor de behandeling van NSCLC.

‘Mensen die goed reageren, houden een lange progressievrije overleving’

De vijfjaarsdata van de CheckMate 9LA-studie bij niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC) laten langdurig effect zien van duale immuuntherapie met anti-CTLA-4 (ipilimumab) en anti-PD-1 (nivolumab) plus twee giften platinabevattende chemotherapie.1 Deze behandeling is daarom onlangs opgenomen in de richtlijn voor NSCLC.2 In Isala (regio Zwolle) wordt de behandeling al ruim twee jaar toegepast, vertelt longarts Peter Plomp.

Betere progressievrije overleving maar meer bijwerkingen: waar ligt de balans?

In de MARIPOSA-studie is behandeling met de combinatie amivantamab/lazertinib bij patiënten met EGFR-gemuteerd niet-kleincellig longkanker (NSCLC) superieur aan behandeling met osimertinib.1 ‘Tegenover de langere progressievrije overleving staan wel meer ernstige bijwerkingen en vaker ziekenhuisbezoek’, nuanceert longarts dr. Sushil Badrising (Antoni van Leeuwenhoek).

‘Met NGS kun je alle mutaties oppikken’

EGFR-mutaties komen voor bij ongeveer 1 op de 10 mensen met niet-kleincellig longcarcinoom. Voor een deel van deze alteraties kan behandeling met amivantamab een passende optie zijn.1 De EMA heeft dat al goedgekeurd en ook de cieBOM adviseerde positief.2,3

Subcutane toediening lijkt bijwerkingen te verminderen

Amivantamab vormt een mooie aanvulling op het behandelpalet voor een specifieke groep patiënten met niet-kleincellig longcarcinoom.1 De bijwerkingen kunnen echter fors zijn. Meerdere studies richten zich op het verminderen van de toxiciteit. Longarts dr. Marthe Paats en dermatoloog dr. Bing Thio, beiden Erasmus MC, lichten toe.

Registreren



Al een account?

Inloggen


Sluit venster