Niereiwit in beeld als biomarker immuuntherapie

Uit de drie grote fase III-studies naar biomarkers bij niercelcarcinoom die op 2024 ASCO Annual Meeting werden gepresenteerd vindt internist-oncoloog dr. Kishan Naipal het eiwit Kidney Injury Molecule-1 het meest interessant. Het eiwit heeft voorspellende waarde voor de prognose en behandeling van nierkanker. ‘Deze vondst is klinisch relevant.’

Jeroen van Kooten Fotografie

Neoadjuvante doorbraak

Bij studies over de neoadjuvante en adjuvante behandeling van melanoom stadium 3, zag dr. Kalijn Bol, internist-oncoloog in het Radboudumc Nijmegen, interessante ontwikkelingen. En zelfs een grote doorbraak: in de NADINA-trial leidde neoadjuvante behandeling tot een indrukwekkende pathologische respons.

Jan Willem de Venster

Chemotherapie bij viscerale HR+ borstkankerpatiënten niet meer vanzelfsprekend

Patiënten met gevorderde borstkanker krijgen vaak een combinatie van twee soorten chemotherapie (CT) in de hoop op een snelle respons, ook als ze oestrogeenreceptor-positief (HR+) zijn. De resultaten van een vergelijkende studie laten zien dat de resultaten gunstiger zijn met een cycline-afhankelijke kinase 4/6-remmer (CDK4/6i) plus endocriene therapie (ET).1

Opmars neoadjuvante immuuntherapie

Er was een negatieve studie: lokale behandeling van metastasen in meer organen zorgt niet voor een betere overleving. Maar er waren ook positieve studies die de opmars van immuuntherapie bij MSI-H/dMMS-tumoren onderbouwen. Internist-oncologen dr. Elske Gootjes en dr. Harm Westdorp bespreken de hoogtepunten van 2024 ASCO Annual Meeting.

Jeroen van Kooten Fotografie

‘De belofte van ADC’s is nog niet waargemaakt’

Tijdens 2024 ASCO Annual Meeting werden er verschillende studies gepresenteerd over het effect van antilichaam-geneesmiddelconjugaten bij niet-kleincellige longkanker. Op de waarde van deze ADC’s bij longkanker valt wel af te dingen, meent prof. dr. Egbert Smit, die als discussiant optrad in een sessie over dit type behandelingen.

Jeroen van Kooten Fotografie

Nederlands registeronderzoek melanoom bereikt Amerikaans congres

Manja Bloem, promovenda in het Leids Universitair Medisch Centrum, presenteerde twee onderzoeken vanuit het Dutch Melanoma Trial Register tijdens ASCO Congress 2024.

Geen overlevingsvoordeel met dendritische celtherapie, wel immuunrespons

In een vanuit de academie opgezette, gerandomiseerde fase 3-studie laten dr. Kalijn Bol (Radboudumc, Nijmegen) en collega’s zien dat dendritische celtherapie haalbaar en veilig is en zorgt voor activatie van specifieke T-cellen bij patiënten met stadium IIIB/C melanoom. Helaas resulteert dit niet in een significante verbetering van de recidiefvrije overleving.

Jan Willem de Venster

‘Logischer om immuuntherapie te geven als de tumor er nog is’

In een recent gepubliceerde studie leidde neoadjuvante immuuntherapie bij resectabel stadium III of IV melanoom tot een sterk verhoogde event-vrije overleving. Internist-oncoloog dr. Marion Stevense-den Boer (Amphia, Breda) ziet dit als een eerste stap naar neoadjuvante behandeling van melanoom in de klinische praktijk.

Beeld: Jeroen van Kooten Fotografie

NADINA voldoet aan hooggespannen verwachtingen

Vorig jaar schaarde de redactie van Nature Medicine NADINA onder het handjevol klinische studies ‘that will shape medicine in 2024’. De presentatie van de eerste resultaten van de studie door prof. dr. Christian Blank (Antoni van Leeuwenhoek) tijdens ASCO 2024 laat zien dat NADINA deze belofte inderdaad gaat inlossen. Neoadjuvante immuuntherapie bij patiënten met stadium III melanoom blijkt superieur aan adjuvante (immuun)therapie. En sneller en goedkoper.

Beeld: Jeroen van Kooten Fotografie.

Overlevingswinst brengt goedkeuring adjuvante imuuntherapie nabij

De uitkomsten van de KEYNOTE-564-studie zoals gepresenteerd tijdens ASCO-GU 2024 zijn aanleiding om de systemische behandeling van niercelcarcinoom aan te passen, aldus internist-oncoloog dr. Maureen Aarts. ‘Daarvoor is het wel nodig eerst de officiële publicatie af te wachten. Als deze geen aanleiding geeft tot het zetten van vraagtekens bij de overlevingswinst, dan kan de behandeling ook beschikbaar komen buiten studieverband.’ Aarts volgde ASCO-GU 2024 en voorziet interessante studies van commentaar.

Jeroen van Kooten Fotografie

Registreren


  • Sterkte-indicator

Al een account?

Inloggen


Sluit venster