‘Keuzehulpen zijn gericht op individuele keuzes’

Er zijn twee keuzehulpen ontwikkeld voor de behandeling van niercelcarcinoom: voor kleine/lokale tumoren en voor gevorderde/gemetastaseerde ziekte. De keuzehulpen worden momenteel in studieverband gebruikt. Uroloog dr. Harm van Melick en internist-oncoloog Karin Herbschleb (beiden St. Antonius Ziekenhuis) vertellen over de totstandkoming en toepassing van de keuzehulpen.

Beeld: Jeroen van Kooten Fotografie

‘Wij willen met meer specialisten samenwerken’

De patiëntenvereniging blaas- of nierkanker zet zich in om de kwaliteit van leven en zorg voor patiënten te verbeteren door informatievoorziening, lotgenotencontact, patiëntparticipatie en belangenbehartiging. Bestuursleden Piet Klein en Monique Oude Elberink schuiven aan om over hun vereniging te vertellen.

Beeldrechten: Privé

‘Het enthousiasme om mee te doen aan de studie is erg groot’

De afgelopen jaren zijn de opties voor eerstelijnsbehandeling van gemetastaseerd niercelcarcinoom flink toegenomen. De internationale (en met publiek geld gesponsorde) CARE1-studie (n=1200) vergelijkt de effectiviteit van de verschillende opties nu head-to-head.1 Daarbij gaat het vooral om de mogelijk predictieve waarde van de PDL1-expressie, vertelt internist-oncoloog dr. Sofie Wilgenhof (Antoni van Leeuwenhoek).

Beeld: Jeroen van Kooten Fotografie

Toxiciteits- en verwachtingsmanagement houden patiënt langer op combinatie-behandeling

De opties voor systemische behandeling van gevorderd/gemetastaseerd niercelcarcinoom zijn de afgelopen jaren fink toegenomen. Het patiëntprofiel speelt een belangrijke rol bij het maken van een keuze uit die opties. Adequaat toxiciteits-en verwachtingsmanagement bevorderen de therapietrouw bij deze zware behandeling, vertelt internist-oncoloog dr. Britt Suelmann (UMC Utrecht).

Jeroen van Kooten Fotografie

Verdere concentratie en spreiding behandeling niercelcarcinoom

De recente concrete uitwerkingen van de voornemens uit het Integraal Zorgakkoord hebben geleid tot scherpere normen voor de behandeling van niercelcarcinoom. Dit vereist (nog) meer samenwerking binnen de regionale zorgnetwerken voor deze vorm van kanker. Ook zullen meer patiënten in het regionaal MDO besproken moeten worden.

Beeld: Alana Byrne

Selectiever screenen en behandelen

Uroloog prof. dr. André Vis pleit voor een veel strengere selectie voor screening op prostaatcarcinoom. Screenen bij mannen boven de 75 vindt hij sowieso vaak overbodig. ‘Tenzij er klachten zijn, maar dan is het geen echte screening meer.’ Zijn oratie, in oktober 2024, ging over een innovatieve, intelligente en inspirerende benadering van blaas- en prostaatkanker.

Wachten op prospectieve validatie biomarkers

Tijdens het congres van de European Association of Urology in Madrid zijn diverse abstracts gepresenteerd van studies die een relatie leggen tussen biomarkers en de keuze of het succes van behandelingen bij prostaatcarcinoom. Dr. Robert van Soest bespreekt er een paar en geeft aan in hoeverre de resultaten hiervan relevant zijn voor de klinische praktijk in Nederland.

Jeroen van Kooten Fotografie

Radium-223 belangrijke behandeloptie bij gemetastaseerd castratieresistent prostaatcarcinoom

Radium-223 blijft ondanks de komst van nieuwe behandelingen een belangrijke behandeling bij mannen met gemetastaseerd castratieresistent prostaatcarcinoom (mCRPC). Dat blijkt uit een consensusdocument dat is opgesteld door een multidisciplinair panel van experts uit Nederland en België.

PSMA-PET-CT wint terrein bij stadiëring

In de meest recente versie van de richtlijn voor prostaatkanker van de European Association of Urology (EAU) heeft PSMA-PET-CT een meer prominente plaats gekregen. Ook bij tumoren met een intermediair risico en slechte prognose is nu PSMA-PET-CT geïndiceerd om te komen tot een nauwkeurige stadiëring. Nucleair geneeskundige prof. dr. Daniela Oprea-Lager geeft uitleg.

Jeroen van Kooten Fotografie

‘Darolutamide heeft meest milde bijwerkingenprofiel’

Tijdens het congres van de European Association of Urology in Madrid werden resultaten van de ARANOTE-studie gepresenteerd. Deze studie onderzocht darolutamide als aanvulling op hormoontherapie bij patiënten met gemetastaseerd, hormoongevoelig prostaatcarcinoom en werd als een gamechanger beschouwd. Gaat de uitkomst dan ook de klinische praktijk in Nederland veranderen? Uroloog dr. Roderick van den Bergh geeft commentaar.

Jeroen van Kooten Fotografie

Registreren



Al een account?

Inloggen


Sluit venster