‘De Belgische richtlijn voor pancreascarcinoom is breed’

Er is een verschil in eerstelijnsbehandeling van gemetastaseerd pancreascarcinoom tussen Nederland en België. Oncologen in Nederland gebruiken veelal FOLFIRINOX, terwijl in België ook wordt gekozen voor de combinatiebehandeling NAB-paclitaxel/gemcitabine. Prof. dr. Karen Geboes, MDL-arts-oncoloog in het Universiteitsziekenhuis Gent, vertelt over de verschillen en de achtergronden daarvan.

UZGent

ctDNA op weg naar de kliniek

Biomarkers worden meestal bepaald op de primaire tumor of een biopt daarvan. Omdat dit niet altijd patiëntvriendelijk of mogelijk is, zijn liquid biomarkers in opkomst. Moleculair bioloog dr. Remond Fijneman, hoofdonderzoeker bij het Antoni van Leeuwenhoek-Nederlands Kanker Instituut, schetst hoever deze ontwikkeling inmiddels is gevorderd bij het colorectaalcarcinoom.

Behandeling stadium III melanoom niet langer louter chirurgenwerk

Het nog immer uitdijende arsenaal aan farmacotherapeutische opties bij de behandeling van melanoom verandert niet alleen het werk van de internist-oncoloog. Ook voor de oncologisch chirurg treden hierdoor verschuivingen op in het takenpakket. Dr. Winan van Houdt, oncologisch chirurg in het Antoni van Leeuwenhoek, licht dit toe.

beeld: Jeroen van Kooten Fotografie

Vooral kwaliteit van leven bepaalt therapiekeuze patiënt

Sinds eind 2020 zijn er meerdere opties voor de adjuvante behandeling van stadium III melanoom. Dat heeft gevolgen voor de gesprekken in de spreekkamers van internist-oncologen in de veertien melanoomcentra in Nederland. De patiënt kan kiezen, maar beide behandelvormen hebben hun voor- en nadelen. Dr. Ellen Kapiteijn en dr. Hans Westgeest vertellen over hun ervaringen met patiëntgesprekken sinds er meer keuze mogelijk is.

beeld: Jeroen van Kooten Fotografie

Stichting Melanoom maakt keuzehulp op basis van patiëntervaringen

Stichting Melanoom legt momenteel de laatste hand aan een keuzehulp voor mensen met melanoom. Deze keuzehulp heeft haar basis buiten de patiëntenvereniging, maar is door hen verder uitgewerkt op grond van de ervaring van patiënten, stelt Koen van Elst, voorzitter van Stichting Melanoom.

beeld: Jeroen van Kooten Fotografie

Samenspel en samenspraak tussen patiënt, oncoloog en verpleegkundig specialist

Zowel de internist-oncoloog als de verpleegkundig specialist begeleiden allebei patiënten met stadium III melanoom bij hun keuze voor de adjuvante behandeling en tijdens die behandeling. Een belangrijk onderdeel van deze ondersteuning is bijwerkingenmanagement. Dirk van Rens en Lian Sweegers, verpleegkundig specialisten melanoom in achtereenvolgens Radboudumc Nijmegen en Máxima Medisch Centrum in Eindhoven, vertellen over hun ervaring met de patiëntbegeleiding.  

beeld: Jeroen van Kooten Fotografie

Nieuwe eerstelijns combinatiebehandeling op komst

Het lijkt erop dat het behandelarsenaal voor nieuw gediagnosticeerd gemetastaseerd melanoom binnenkort wordt uitgebreid met een nieuwe checkpointremmer. Van dit relatlimab werd tijdens ASCO 2021 Annual Meeting een gunstige progressievrije overleving gerapporteerd. Dit was tegelijk het meest opvallende nieuws dat internist-oncoloog Karijn Suijkerbuijk tijdens het congres vernam. Zij bespreekt de laatste ontwikkelingen uit ASCO-presentaties en recente onderzoekspublicaties.

beeld: Jeroen van Kooten Fotografie

‘Blauwdruk optimaal MDO’ verbetert efficiëntie regionale samenwerking

In het project ‘Blauwdruk optimaal MDO’ ontwikkelde het Radboudumc in Nijmegen hulpmiddelen om het multidisciplinair overleg (MDO) zo soepel mogelijk te laten verlopen. Er zijn een generieke MDO-blauwdruk gemaakt, handleidingen voor het ontwikkelen van regionale MDO’s en verbeterplannen voor bestaande MDO’s. Oncologisch chirurg dr. Han Bonenkamp heeft hiermee het MDO binnen de keten Melanomen in de regio weten te verbeteren. ‘Bij regionale samenwerking zijn goede afspraken heel belangrijk.’

beeld: Jeroen van Kooten Fotografie

Meer maatwerk mogelijk met moleculaire diagnostiek

Met de komst van doelgerichte en immunotherapie voor de behandeling van patiënten met een gemetastaseerd colorectaal carcinoom bepaalt het moleculaire profiel steeds vaker de behandelstrategie bij deze patiënten. Medisch oncoloog dr. Jeanine Roodhart, UMC Utrecht, pleit er daarom voor om van iedere patiënt met mCRC al vóór de eerstelijnsbehandeling een nauwkeurig moleculair profiel op te stellen.

Beeld: Jeroen van Kooten fotografie

‘Niet op eigen eiland blijven zitten’

Nieuwe geneesmiddelen voor de behandeling van gemetastaseerd prostaatcarcinoom zullen in de komende jaren mogelijk eerder in het behandeltraject kunnen worden ingezet. Naar verwachting zal de rol van de uroloog hierbij veranderen. Internist-oncoloog Joan van den Bosch en oncologisch uroloog dr. Toine van der Heijden reflecteren op deze ontwikkeling.

beeld: Jeroen van Kooten Fotografie

Registreren


  • Sterkte-indicator

Al een account?

Inloggen


Sluit venster