Toevoeging van duale immuuntherapie aan de neoadjuvante chemoradiotherapie bij patiënten met een lokaal gevorderd niet-kleincellig longcarcinoom zorgt voor en verdubbeling van de pathologische complete respons. Dr. Idris Bahce presenteerde de INCREASE-studie op ESMO Congress 2022. Zijn betoog leidde tot veel aanvragen van de onderzoeksdata.
Bahce vertelt dat er veel gaande is op het gebied van immuuntherapie in combinatie met een operatie en chemotherapie, bij vroeg-stadium en lokaal gevorderde niet-kleincellige longkankers. ‘Hierdoor zijn er veel mogelijkheden om de impact van immuuntherapie te onderzoeken. Welke combinatie van behandelingen het beste is, is nog grotendeels onbekend. Vandaar dat er veel interesse is voor dit vakgebied’, aldus Bahce.
Het unieke aan de INCREASE-studie is volgens Bahce dat patiënten worden voorbehandeld met chemoradio- en duale immuuntherapie. En omdat de patiënten ook geopereerd zijn, is het effect van de behandeling goed te meten. ‘De pathologische complete respons lijkt te correleren met een verbeterde ziektevrije overleving. Met alleen neoadjuvante chemoradiotherapie wordt die maar bij 30 procent van de patiënten bereikt. Door de toevoeging van ipilimumab en nivolumab stijgt dit naar 63 procent. Dat is een verdubbeling. Dat roept allerlei vragen op, en juist die prikkelende boodschap wilde ik brengen met mijn presentatie.’ Bahce somt een aantal van die hypotheses op, ‘Is het de synergie tussen de CTLA4-remmer ipilimumab en de radiotherapie die dit veroorzaakt heeft? Zijn alle vier de modaliteiten van voorbehandeling nodig om dit resultaat te bereiken of kan het met een modaliteit minder? Kun je met een lagere dosis chemotherapie – en dus met minder bijwerkingen – ook soortgelijke resultaten bereiken? Is deze duale immuuntherapie de beste combinatie of kan je beter een immuuntherapiecombinatie maken met andere compounds?’
‘Om echt de praktijk te veranderen, is meer bewijsvoering nodig’, stelt Bahce. ‘Maar nu hebben we al wel de suggestie gegeven dat deze toevoeging werkt en veilig is in ziekenhuizen die hier ervaring mee hebben.’ In zijn ziekenhuis, de locatie VUmc van het Amsterdam UMC, kan de duale immuuntherapie al worden gegeven: ‘Maar dan moet heel het behandelteam er klaar voor staan en exact volgens het protocol werken, onder strikte monitoring. Meestal zijn de bijwerkingsprofielen dan te managen.’ Hij voegt eraan toe dat deze behandeling effectief is voor patiënten met moeilijk te opereren tumoren. ‘Het gaat hierbij om de locatie van de tumor in de long: groeiend naar naburige structuren zoals de borstwand.’ Hij schat dat er in Nederland zo’n dertig patiënten per jaar voor deze behandeling in aanmerking komen.