Behandeling met pembrolizumab in combinatie met chemoradiatie leidde tot een numeriek hogere event-vrije overleving bij patiënten met lokaal gevorderd plaveiselcelcarcinoom in het hoofd-halsgebied. Dat blijkt uit de resultaten van de fase III-studie KEYNOTE-412, die op ESMO Congress 2022 zijn gepresenteerd.
Voor patiënten met lokaal gevorderd plaveiselcelcarcinoom in het hoofdhalsgebied (HNSCC) is in de afgelopen twintig jaar geen vooruitgang in systemische therapie geboekt. De standaardbehandeling bestaat uit chemoradiatie op basis van hoge dosis cisplatine, maar de prognose blijft slecht.
In de KEYNOTE-412-studie werden 804 nieuw gediagnosticeerde patiënten met niet gereseceerde, lokaal gevorderde HNSCC gerandomiseerd naar behandeling met pembrolizumab en chemoradiatie of placebo en chemoradiatie. Het primaire eindpunt was de event-vrije overleving (EFS). Prof. dr. Jean-Pascal Machiels, Cliniques universitaires Saint-Luc, Université catholique de Louvain in Brussel, presenteerde de eerste studieresultaten na een mediane follow-up van 47,7 maanden.
‘We zagen een positieve trend in EFS in het voordeel van pembrolizumab plus chemoradiatie, met een hazard ratio van 0,83 (p=0,04)’, vertelde Machiels. Omdat dit lager was dan de vooraf vastgestelde effectiviteitsgrens werd het primaire eindpunt niet behaald. Na 24 maanden was het EFS-percentage 63,2 procent in de pembrolizumab-arm versus 56,2 procent in de placeboarm. Deze trend werd gezien in alle subgroepen, behalve in de groep patiënten met een lage PD-L1-expressie (combined positive score (CPS) <1).