Sinds 2020 kunnen patiënten met recidiverend/refractair diffuus grootcellig B-cellymfoom (r/r DLBCL) in aanmerking komen voor CAR T-celtherapie. De ervaringen in Nederland hiermee zijn ook buiten studieverband positief.
Voor de CAR T-celtherapie bij patiënten met r/r DLBCL kan in Nederland sinds kort gekozen worden uit twee CAR T-celproducten: axicabtagene ciloleucel (axi-cel) en tisagenlecleucel (tisa-cel). Axi-cel kreeg goedkeuring van de EMA op basis van de uitkomsten van de ZUMA-1-studie1 en zit sinds mei 2020 in het pakket van de verzekerde zorg in Nederland. ‘Tisa-cel werd goedgekeurd op basis van de uitkomsten van de JULIET-studie2 en maakt sinds juni 2022 deel uit van de verzekerde zorg in Nederland’, vertelt internist-hematoloog dr. Joost Vermaat (LUMC).
Voor beide producten geldt dat zij ingezet kunnen worden bij patiënten met r/r DLBCL die ten minste twee eerdere lijnen systemische behandeling hebben gehad. Een derde CAR T-celproduct, brexucabtagene autoleucel (brexu-cel), heeft op basis van de resultaten van de ZUMA-2-studie3 EMA-goedkeuring gekregen voor gebruik bij r/r mantelcellymfoom (na twee eerdere lijnen van behandeling waaronder een Btk-remmer). Dit product is in Nederland door het Zorginstituut vooralsnog niet toegelaten tot het verzekerde pakket.4 ‘We hopen dit middel wel in ons arsenaal te kunnen opnemen, voor patiënten met mantelcellymfoom die anders een sombere prognose hebben’, zegt internist-hematoloog dr. Marjolein van der Poel (Maastricht UMC).