‘Heel verrast’, en ‘heel vereerd.’ Moleculair bioloog prof. dr. Laura van ’t Veer blijft het ‘ontzettend leuk’ vinden om gelauwerd te worden, ondanks de nodige onderzoeksprijzen die ze al voor haar wetenschappelijk werk kreeg. Recent kreeg ze in Italië de Luigi Castagnetta Award en mocht ze tijdens het San Antonio Breast Cancer Symposium de William L. McGuire lecture houden.
Van ’t Veer begon haar wetenschapswerk in het Nederlands Kankerinstituut (NKI), maar werkt al jaren als hoogleraar Laboratory Medicine en onderzoeksleider van het Breast Oncology Program bij de University of California in San Francisco (UCSF). Ze is toevallig even terug in Amsterdam voor het bijwonen van de Heineken Roei Vierkamp die ze eerder vanuit de Amsterdamse Studenten Roei Vereniging mee heeft helpen organiseren. Ze kan dus tijd vrijmaken voor een live interview, dat aanvankelijk alleen de Willam L. Mc Guire Memorial Lecture als onderwerp had. Maar ze wil het graag ook over de Luigi Castagnetta Award hebben. ‘Want het waren twee heel verschillende prijzen’, zegt ze.
Amazzone-project
De Luigi Castagnetta Award kreeg ze van het Italiaanse Amazzone-project omdat ze met haar wetenschappelijk werk veel heeft betekend voor borstkankerpatiënten. Het Amazzone-project ondersteunt Italiaanse vrouwen met borstkanker in het bespreekbaar maken van hun ziekte, wat in Italië nog niet zo gebruikelijk is. Van ’t Veer werkt bij haar onderzoek veel met patiëntvertegenwoordigers en vindt de aandacht voor de patiënt als mens heel belangrijk. Ze bewondert het werk van de Italiaanse dramaturg die voor het Amazzone-project acteerklassen voor vrouwen begeleidt waarin de vrouwen zich leren uitdrukken over hun ziekte. Tijdens de uitreiking van de prijs op Sicilië voerden vrouwen het toneelstuk Prometeo e Cancro op. ‘Dat was heel bijzonder om te zien. De vrouwen lieten zien hoe zij gevangen zitten in hun ziekte en zich proberen vrij te maken.’