Op ASCO 2021 Annual Meeting waren volgens dr. Astrid van der Veldt, de resultaten van de adjuvante behandeling met pembrolizumab in de KEYNOTE-564-studie de meest opvallende bevindingen op het gebied van niercelcarcinoom. Tot nog toe is er nog geen wereldwijd geaccepteerde adjuvante behandeling voor niercelcarcinoom. Of pembrolizumab dat wel wordt, is nog afwachten totdat de data over de totale overleving bekend zijn.
De deelnemers aan de fase III-studie KEYNOTE- 564 waren patiënten met een histologisch bevestigd heldercellig niercelcarcinoom met een matig tot hoog risico, hoog risico of patiënten met een M1 NED-tumor waarbij er geen ziekteactiviteit is na complete resectie van de primaire tumor en de metastase.1 Deze patiënten waren niet eerder systemisch behandeld. Verder was het een vereiste dat de nefrectomie had plaatsgevonden in de 12 weken voorafgaand aan de randomisatie voor de studie. De patiënten kregen gedurende een jaar pembrolizumab of placebo. Na een mediane follow-up van ongeveer 24 maanden was de mediane ziektevrije overleving (DFS) in beide groepen nog niet bereikt. De geschatte DFS was 77,3 procent in de pembrolizumabgroep ten opzichte van 68,0 procent in de placebogroep (HR: 0,68; p = 0,001). De data over de totale overleving zijn nog niet goed te interpreteren omdat slechts iets meer dan een kwart van de overlijdensgevallen die voor deze analyse nodig zijn, heeft plaatsgevonden. Echter, tijdens de analyse na ongeveer twee jaar was 96,6 procent van de patiënten in de pembrolizumabgroep in leven ten opzichte van 93,5 procent in de placebogroep. Wel hadden patiënten die met pembrolizumab zijn behandeld meer graad 3-5 bijwerkingen: 18,9 procent versus 1,2 procent in de placebogroep.
PASKWIL-criteria
‘De resultaten van KEYNOTE-564 zijn relevant omdat dit de eerste positieve studieresultaten zijn van een adjuvante behandeling van niercelcarcinoom’, vertelt Van der Veldt. ‘Er zijn al wel diverse middelen onderzocht als adjuvante behandeling – sunitinib, pazopanib, sorafenib, axitinib en everolimus – maar die studies waren eigenlijk allemaal negatief, met uitzondering van een beperkt voordeel van sunitinib. In Nederland is deze adjuvante behandeling ook nooit toegepast.’ Wat haar verder opvalt is dat patiënten na een verwijdering van de metastasen een relatief groot voordeel lijken te hebben van pembrolizumab (HR 0,29).