Op het ESMO Congress 2021 was internist-oncoloog prof. dr. Gabe Sonke het meest onder de indruk van de resultaten met trastuzumab-deruxtecan bij gemetastaseerd HER2-positief mammacarcinoom. Daarnaast becommentarieert hij de actuele resultaten van een aantal grote, gerandomiseerde studies en een meta-analyse van de-escalatie van adjuvant trastuzumab.
Misschien wel de belangrijkste studie die volgens Sonke tijdens ESMO Congress 2021 werd gepresenteerd is DESTINY-Breast 03.1 In deze studie bij eerder behandelde patiënten met gemetastaseerd HER2-positief mammacarcinoom werd trastuzumab-deruxtecan (T-DXd) vergeleken met trastuzumab-emtansine (T-DM1), wat tegenwoordig veelal de standaard tweedelijnsbehandeling is. Alle patiënten waren in de eerste lijn behandeld met trastuzumab en een taxaan, en werden gerandomiseerd naar behandeling met een van beide antilichaam-geneesmiddelconjugaten. ‘Het primaire eindpunt was progressievrije overleving. Het resultaat daarvan was indrukwekkend, met een hazard ratio van 0,28’, vertelt Sonke. De mediane progressievrije overleving werd niet bereikt in de T-DXd-groep, en was 6,8 maanden in de T-DM1-groep. De progressievrije overleving na twaalf maanden was respectievelijk 75,8 procent en 34,1 procent.
‘T-DXd is al door de EMA geregistreerd voor behandeling in de derde lijn en hoger, op basis van een eenarmige studie. Dit is de eerste gerandomiseerde studie bij mammacarcinoom, met deze indrukwekkende resultaten. In eerdere studies werd veel longtoxiciteit gezien, in deze studie viel dat mee. Ongeveer 10 procent van de mensen had longtoxiciteit, bijna allemaal van graad 1 of 2.’ Wel van belang is dat de bijwerking ook na langer behandelen nog kan blijven optreden. Waar Sonke ook op wil wijzen is dat ongeveer 60 procent van de patiënten uit Azië kwam, maar dat er nog geen resultaten zijn gepresenteerd van enkel de Europese populatie. ‘Je ziet verder consistente effecten in alle onderzochte subgroepen, inclusief die met hersenmetastasen. Het registratiedossier moet nog beoordeeld worden, maar het ziet er wel naar uit dat de behandeling met T-DXd naar de tweede lijn zal kunnen gaan.’